Krönika: Rätt tjej på fel plats

Thu, 7 Sep 2017

Mitt på ett möte med kommande arbetsgivare blev Elin utsatt. Det var en mening men det räckte. Att vara en ung tjej som vill någonstans visar sig mer och mer ofta vara svårt. Det blir snarare fel att vara framåt, glad och bevisa sig. Idag delar vi med oss av Elin, som valt att vara anonym och hennes krönika. 

”Jag stannar upp, lyssnar av. Sa han precis det där? Varför? Är jag flörtig utan att jag vet om det? Vill han bara jobba med mig för att jag är tjej och söt, inte för att jag kan min grej?

Räta på ryggen och ändra din approach. Andas, välj mellan de små detaljerna, noga. Drick en ramlösa, tacka nej till drinken, skratta, men inte med ögonen. Var avslappnad i några minuter, då och då. Men håll en tydlig gräns, är du dig själv slutar det illa. Håll tillbaka, men visa vad du går för. Men är det så enkelt..? Ta tillbaka din kaxiga sida, den finns där.

Jag hade länge vetat att det är det här jag vill hålla på med. Det här är min grej, jag kan den. Vet precis hur jag ska göra för att lyckas med ett resultat. Att få jobbet är det enklaste, att andra litar på det jag säger, och sedan kommer med ett rungande ja. Det är inte svårt, snarare för enkelt. Jag vet redan innan samtalet att jag kommer att få det, vem kan säga nej? 

Sedan leder det in på ett annat spår. Jag är bara trevlig, berättar hur bra det kommer att bli och håller samtalet på rätt väg. Sedan letar han efter sidospår. Han tittar mig djupt in i ögonen. Han vill inte ha mig för jobbet, det är för något annat. För mellan meningarna kring jobb kommer det:

……..’’Fan vad sexig du är, vet du det?’’

 Inse, inse faktumet Elin, det är inte för dina kunskaper, då hade han anlitat en pr-byrå. Det är för dig. I slutändan blir du hans ligg, det är hans mål. Går det att jobba med män? Du är förmodligen mest utsatt i samhället, en söt ung tjej med drömmar och mål som pratar lite för bra för ditt eget bästa. Du vill bara dit, oavsett vad du får offra. Eller? Vad är okej, vad är inte. Glöm det, försök. Bry dig inte, det är bara för att du är tjej, då får man ta sådant. Gå dit ändå, bevisa dig och led det in på ett annat spår. Fråga din magkänsla, styr om ditt sätt att tala för dig och dina kunskaper. Visa tydligt och välj mineralvatten. 

Nej, tacka nej och räta på ryggen, du är bättre än så.”

-Elin, 20